Gevulde pompoen met kersen en (bloemkool)rijst
June 20, 2020

Gevulde pompoen met kersen en (bloemkool)rijst June 20, 2020

Gevulde pompoen met kersen en (bloemkool)rijst

Gevulde groenten als hoofdmaaltijd is altijd een goed idee. Op die manier heb je extra groenten binnen zonder er een saai gerecht van te maken.

Ditmaal heb ik twee seizoenen bij elkaar willen laten komen. Hier is het winter en gooien ze je dood met pompoenen. In België daarentegen, is het zomer en kun je heerlijke kersen gaan plukken. De combinatie lijkt je misschien wel vreemd maar het is overheerlijk!

Probeer het zeker uit en vertel mij wat je hiervan vindt.

Ingredients (Voor 2 personen)

  • 1 kleine flespompoen (butternut pompoen)
  • 200gr bloemkoolrijst of 100gr volkoren rijst
  • 200-250gr (baby) spinazie
  • 2 eetl. sesamolie
  • 30gr feta kaas
  • 2 teentjes look
  • Jalapeno pepers (naar believen)
  • 8 kersen (halveren)
  • verse munt
  • peper en zout

Method

1
Verwarm je oven voor op 200°C.
2
Snij de flespompoen in twee (in de lengte). Plaats het op een bakplaat bedekt met bakpapier, met het binnenste naar boven gericht, gedurende 30min.
3
Maak ondertussen de vulling klaar; kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking of maak je bloemkoolrijst klaar (indien nodig). Snij de look, jalapeno's en munt in fijne stukjes.
4
Warm de sesamolie op in een pan en bak de look en jalapeno aan. Voeg nadien de spinazie, feta kaas en munt toe. Bak verder aan. Zet het vuur uit van zodra de spinazie zacht gekookt is.
5
Haal de pompoen uit de oven. Als het goed zit, is het binnenste van je pompoen nu lekker zacht en dus gemakkelijk uit te lepelen. Zo niet, plaats het terug in de oven gedurende 10min. Haal met een lepel het binnenste van de pompoen en blijf ongeveer 0,5cm van de randen.
6
Breng je pompoenvlees, rijst en gehalveerde kersen samen bij de spinazie en meng onder elkaar.
7
Vul de pompoenen met de rijstvulling. Kruid met extra peper en zout. Giet er nog extra sesamolie over en bak verder aan gedurende 20min.
8
Haal het uit de oven en geniet van jou gevulde pompoenbootje met kersen.

Good to know

Ik gebruikte pickled jalapeno's (degene die je in een bokaal vindt).

Wil je het koolhydraatarm houden? gebruik dan bloemkoolrijst i.p.v. volkoren (zilvervlies) rijst. Tegenwoordig vind je ze al kant en klaar in de winkel en bespaart je heel wat tijd en moeite.

De voedingswaarden zijn dan het volgende: 395kcal, 14.4g Vet, 7.2 Verzadigd Vet, 59.5g Koolhydraten, 12.3 Vezels, 18.1g Suiker, 13.6g Eiwit.